srijeda, 1. veljače 2017.

Čoko-keks kocke





Sastojci
400 g petit beurre keksa
Za kvasenje keksa:
1 dl mlijeka
1 kasicica nes kafe
secer/po ukusu
Ganache krem:
1 dl vrhnja za slag
100 g crne cokolade

Krem:
4 jaja
4 kasike prah secera
100 g crne cokolade
1 dl vrhnja za slag
100 g putera/ margarina za kreme

Priprema
1.-Nes kafu skuvati u mlijeku. Zasladiti, po zelji.
Ganache krem:
Vrhnje zagrijati skoro do vrenja, ali paziti da ne provri. Dodati sitno izlomljenu cokoladu, skloniti sa vatre i mjesati da se cokolada sasvim otopi. Skloniti na hladjenje, ali na sobnoj temperaturi.


2.Krem:
Zumanca izmiksati sa prah secerom.
U posebnoj posudi izmiksati bjelanca i spojiti sa zumancima. Kuvati na pari ili na blagoj temperaturi, da lagano vri, a svo vrijeme mutiti zicom.
Nakon sto je pocelo da vri, dodati izlomljenu cokoladu i mjesati da se cokolada istopi.
Skloniti sa vatre i dodati vrhnje.
U topao krem dodati puter i mutiti zicom da se sve fino sjedini.
Krem odloziti na 10-ak minuta u frizider, da se blago stegne.

3.Filovanje:
Na tacnu ili u odgovarajucu cetvrtastu posudu sloziti jedan red keksa, provucenog kroz nes kafu. Na keks staviti 1/3 krema, preko drugi sloj nakvasenog keksa, pa krem i na kraju sloziti treci sloj keksa. Premazati preostalim kremom i preko krema preliti ganach krem.
Odloziti u frizider i nakon 2-3 sata isjeci na kocke.


4.-Po zelji, u krem dodati ljesnike, orahe... ja nisam nista dodala, ovako mi se najvise dopada! :)
-Mjere su za kolač dimenzija 20x30.

Nema komentara :

Objavi komentar