srijeda, 1. veljače 2017.

MOĆNA CVEKLA: 5 najvažnijih činjenica o korjenastoj kraljici zime



Kakva bi to zima bila bez slasne salate od cvekle? Ova crvena bombica prepuna je vitamina i minerala koji jačaju imunitet, štite od sezonskih prehlada, ali i poboljšavaju opće stanje organizma. Da bi iskoristili njen maksimum dajemo vam savjete kako izabrati najsvježije plodove, gdje ih pohraniti i što s njima skuhati.

Korjenasti plod cvekle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti, a neophodna je i za odgovarajuću sintezu DNA, pa se njegova konzumacija osobito preporučuje trudnicama. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B skupine dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji.

U konzumaciji ne treba izostaviti ni njene zelene listove koji su bogati željezom, kalijem, magnezijem, kao i vitaminom C. Povrh svega, 100 grama cvekle ima tek 37 kalorija i nula posto masnoća pa se preporučuje kod osoba koje žele skinuti kilograme, ili održati težinu.. Evo na što sve morate paziti kako bi izvukli maksimum iz njenog ploda

1. Kupujte svježe
Kad kupujete ciklu birajte manje i tvrđe glavice, a izbjegavajte one koje su vidljivo oštećene i suhe. Ako se ovo korjenasto povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pozornost na njihovu svježinu, pa posegnite za komadima koji dolaze s čvrstim i hrskavim zelenjem.

2. Pametno pohranjujte povrće
Svježe plodove cikle možete pohraniti u plastičnu vrećicu te čuvati u hladnjaku do čak tri tjedna. Ne zaboravite samo odstraniti zelene listove od korjenastog ploda, jer će oni početi trunuti nakon dva do tri dana.

3. Kuhajte u kori
Cveklu valja kuhati i peći u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. S druge strane termička obrada oguljene cikle transformirat će njenu lijepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća.

Ostavite dva do tri centimetara stabljike prije nego što krećete s kuhanjem, kako crvena boja ne bi 'iscurila' s vrha ploda. Boju ćete zadržati, ako ciklu poprskate limunovim sokom, octom ili nekom sličnim prirodnim izvorom kiseline.

4. Gulite ciklu u rukavicama
Crvena boja cvekle ostavit će trag na vašem tanjuru i hrani, ali i na rukama. Kad gulite cveklu od kore obavezno nosite kuhinjske rukavice.

5. Eksperimentirajte s okusima
Cvekla se kod nas najčešće kuha, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. No ovo povrće možete iskoristiti i na brojne druge načine. Odlično se sljubljuje s drugim korjenastim povrćem zapečenim u pećnici i posluženim uz crveno meso, pristaje uz voće jakih aroma poput ananasa, a odlično se kombinira i uz ovčji sir.

Izvor: Punkufer.hr

Nema komentara :

Objavi komentar