petak, 25. studenoga 2016.
MLJEVENO MESO U JOGURT SOSU…JEDAN DIVAN RUČAK KOJI ĆETE ČESTO SPREMATI
Bez mnogo uvoda, šta nam je potrebno za ovo ukusno jelo?
SASTOJCI:
1 struk praziluka
½ kg mlevenog svinjskog mesa
1 ½ kg krompira
4 srednje šargarepe
½ l jogurta
½ l mleka
4 kašike brašna (ili gustina)
so, biber, začin za picu, peršunov list
kesica od 40gr parmezana
malo ulja
margarin za premazivanje tepsije
PRIPREMA:
Radi boljeg korišćenja vremena kojeg nam svima itekako nedostaje, prvo očistimo krompir i šargarepu, iseckamo na kockice i stavimo u posoljeno vodu da se kuva.
Za to vreme, praziluk sitno iseckamo i prodinstamo na ulju, dodamo mu mleveno meso kada omekša. Dinstamo meso malo tako, dok ne pobeli. Onda dodamo 1 – 2 dcl vode i ostavimo da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo (za takve kao ja, kojima treba malo to detaljnije potvrditi, ja za svaki slučaj satićak vremena dinstam mleveno meso, nek me iskusne domaćice ne srede ako je to puno… ). Kada je meso gotovo, posolimo ga, što bi moglo biti oko jedne ravne kašikice soli (no…to već varira od ukusa, ja sam napravila malo neslano za moj…), dodamo pola kašikice bibera, kašikicu začina za picu ili malo origana…
Zatim, procedimo povrće, isključimo meso, pomešamo meso i povrće i napravimo sos za preliv:
– na malo ulja upržimo brašno (ko ne voli tako, razmuti u malo od pripremljenog hladnog mleka gustin, pa sve dalje po redu), postepeno dodajemo mleko i brzo mešamo da se razmuti. Dodamo na kraju jogurt, posolimo, opet…recimo 1 kašikica soli i dodamo bibera, pola kašikice.
Tepsiju namažemo margarinom, stavimo procedjeno povrće, prelijemo ga dobijenim sosom od jogurta i slobodno tako, u tepsiji promešamo. Od gore pospemo sa parmezanom i peršunovim listom, razbacamo parčiće margarina od gore i stavimo na 200˚C da porumeni od gore i malo se zapeče.
Jelo je – prste da poližeš! Mi smo se svi oduševili, sem malog…naravno…koji je trebio šargarepu, plus…nije bilo u pitanju pohovano meso sa krompirom, niti ćufta…nema veze, naučiće i on šta valja.
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
Nema komentara :
Objavi komentar