
Kadulja je mediteranska biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi stoljećima. Listovi ove biljke mogu pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma i oni se koriste za dobivanje čaja i eteričnih ulja.
Kadulja krije brojna ljekovita svojstva. Ima stimulativno, diuretsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da je dobra za osobe s preniskom tjelesnom težinom jer može pospješiti apetit. Također, kadulja ima antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje. Upravo zbog ovih karakteristika, čaj od kadulje treba postati dio svakodnevne prehrane.
Antioksidacijsko djelovanje
Antioksidanti čiste tijelo od slobodnih radikala i drugih ekoloških toksina, poput dima i pesticida. Antioksidanti sprječavaju slobodne radikale da napadaju tjelesne stanice i na taj način sudjeluju u prevenciji bolesti srca i raka, ali i prijevremenih znakova starenja,.
Brojna istraživanja, provedena na temu kadulje, su pokazala da ona ima odlično antioksidacijsko djelovanje i da u njemu možemo uživati konzumacijom čaja od kadulje.
Utjecaj na dijabetes
Kadulja je jedna od biljaka koja se smatra korisnima za dijabetičare. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi.
Kada su znanstvenici testirali kadulju na dijabetičarima, ustanovili su da čaj od kadulje može biti koristan dodatak prehrani, upravo zbog njegove sposobnosti da regulira razinu šećera u krvi.
Dodatne pogodnosti
Čaj od kadulje se duže vrijeme koristi za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Postoje dokazi koji upućuju da ispiranje usne šupljine čajem od kadulje smanjuje rizik od nastanka bolesti desni i infekcija nakon vađenja zubi. Piše: centarzdravlja
Nema komentara :
Objavi komentar