srijeda, 28. prosinca 2016.

MUNCHMALLOW: FANTASTIČAN KOLAČ, A IPAK VRLO JEDNOSTAVAN, LAGANO I BRZO SE PRIPREMI

a41d74af5b2742639d71c784a244f747


Jednostavan, lagano i brzo se pripremi. Ukratko – fantastičan kolač kojem je jedina ‘mana’ to što previše brzo nestane!
Sastojci:

Za biskvit:
● 6 žumanjaka
● 12 kašika (ravnih) šećera
● 2 dl hladnog mlijeka
● 1 dl ulja
● 6 kašika (punih) brašna (120 g)
● 3 kašike kakaa
● 1/2 praška za pecivo

Za šaum:
● 6 bjelanjaka
● 12 kašika šećera
● 4 kašika vode
● 10 kašika šećera

Za čokoladnu glazuru:
● 100 g čokolade za kuhanje
● 3 kašike vode
● 4 kašike ulja


Priprema:

Umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mlijeko, ulje, kakao, prašak za pecivo i brašno.
Izliti u podmazan i brašnom posut pleh. Peći na 20 °C 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.
Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih) sa 4 kašika vode.
Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.
Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano. Masa povećava volumen, pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temperaturu na 130°C.
Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još 10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne, prelijemo čokoladnom glazurom i odmah režemo na kocke.

Nema komentara :

Objavi komentar