utorak, 27. prosinca 2016.

15 NAJVEĆOJ GREŠAKA KOJE TREBATE IZBJEGAVATI U NJEZI KOSE! SVAKA DRUGA ŽENA PRAVI OVE GREŠKE…

856856-1


Sve žene žele imati lijepu i zdravu kosu, ali zajedničko za većinu žena jesu ove najčešće greške koje prave.

Pogrešan šampon

Izbor šampona je veoma bitan za zdravlje vaše kose. Zato koristite odgovarajući šampon kako biste izbjegli posljedice.

Pranje kose prerijetko ili prečesto

Za zdravlje vaše kose nije preporučljivo da je perete prečesto jer je previše izlažete dejstvo hemikalija. Također, nije dobro ni da rijetko perete kosu i zato napravite ravnotežu-

Pogrešno nanošenje šampona

Ne nanosite previše šampona već stavite umjerenu količinu na dlanove, a zatim masirajte tjeme. Nipošto nemojte noktima, već lagano vrhovima prstiju.

Izbjegavanje korištenja preparata za vlaženje kose

Poslije ispiranja šampona biste trebali nanijeti neki balzam za kosu. Balzam ili regenerator nikako ne nanosite na tjeme, već samo na vrhove kose. Maske za kosu ne koristite više od jednom sedmično.

Pogrešna temeratura vode

Većina osoba koristi vruću vodu, a to nije dobro zbog poticanja lučenja sekreta uljanih žlijezda. Zato koristite umjereno toplu vodu koja će poboljšati cirkulaciju krvi.

Sušenje peškirom

Većina nas zamota peškir oko glave ili njime trlja kosu. To ne biste trebali raditi, ili ako već želite da trljate kosu, onda to uradite pamučnom majicom, a ne peškirom.

Često i grubo češljanje

Ptretjerano češljanje dovodi do uništavanja i opadanja kose. Ono što još nije dobro jeste da češljate kosu dok je vlažna. Bolje je da sačekate da se osuši, pa da je onda sušite.

Česta upotreba uređaja za kosu

Upotreba pegle, figara i slično, može samo oštetiti vašu kosu. Pa zamislite da svoju kosu toliko često podvrgavate temperaturi preko 100 stepeni celzijusa. To nikako ne može biti dobro, a na kraju ćete je tim uređajima uništii da ćete je morati i osjeći.

Nepravilna upotreba fena

Nemojte previše približavati fen kosi, već ga udaljite jedno 10 cm. Kosu sušite od korijena pa do vrhova.

Ne perete češalj

Ništa vam ne vrijedi da operete kosu, ako je počešljate prljavim češljem. Zato vodite računa o čistoći predmeta koji dolaze u kontakt s kosom.

Zdravstvena stanja

Opadanje kose se javlja kod mnogih oboljenja, kao što je dijabetes, problemi sa gastrointestinalnim traktom i štitnom žlijezdom. Osim toga javlja se i kod hormonskih poremećaja i stresa.

Loša prehrana

Nepravilna i loša prehrana je uzrok lošeg stanja vaše kose. Da biste imali lijepu kosu potrebni su vam vitamini, minerali, proteini. Za vas su veoma bitni kalcij, cink i željezo i zato jedite jaja, ribu, piletinu, povrće, voće ..

Ne nosite kape

Šeširi štite od sunca, a kape od hladnoće, a uz to su idelani modni dodaci.

Zanemarujete šišanje

Kosu šišajte redovno, barem jednom u tri mjeseca kako biste odstranili ispucala vrhove i potaknuli rast kose.

Spavanje sa gumicama i šnalama na kosi

Nemojte spavati sa kosom svezanom u rep ili sa šnalama. Umjesto da je vežete u rep, bolje onda napravite pletenicu.

Nema komentara :

Objavi komentar