utorak, 31. siječnja 2017.

Izgnječite bananu i dodate joj ova dva sastojka! I cijele zime nećete se ni ZAKAŠLJATI!





Muče vas hronični kašalj i bronhitis? Isprobajte ovu mješavinu, svidjeće vam se rezultati!

Zahvaljujući moćnim svojstvima meda i banane, rješićete se bolnog i upaljenog grla, kašlja, a čak i stomačnih problema, piše “Haber.ba“…

SASTOJCI

400 ml ključale vode
2 srednje banane sa crnim pjegama
2 kašičice meda

PRIPREMA
Prvo oljuštite banane i izgnječite ih viljuškom ili kašikom. Bilo bi dobro da to uradite drvenim escajgom, jer će zbog metalnog potamniti. Potom banane stavite u lonac i dodajte im ključalu vodu. Ostavite da se natapa nekih pola sata. Kada se smjesa ohladila, dodajte med. Važno je da njega dodate posljednjeg, jer će, ukoliko ga pomiješate sa ključalom vodom, izgubiti svoja ljekovita svojstva.

PRIMJENA

100ml ovog napitka pijte četiri puta dnevno. Količina sastojaka iz recepata je dovoljna za jedan dan, a ujutro napravite novu turu.



Prve rezultate vidjećete već za pet dana

Doktori tvrde: “RAK nije ništa drugo nego nedostatak…”





Rak je postao toliko rasprostranjena bolest, koja više nije rezervisana samo za starije ljude, već od njega masovno oboljevaju mlade osobe, pa čak i bebe.

Jedini dostupan zvanični lijek jeste hemioterapija, koju mnogi medicinski stručnjaci nazivaju i “otrovom koji liječi”, jer pored kancerogenih, ubija i zdrave ćelije i tako uništava imuni sistem.

Međutim, jedan doktor kategorično tvrdi da rak nije ništa drugo nego nedostatak vitamina B17!

Naime, on poredi rak sa skorbutom – stanjem koje izaziva oticanje tkiva, kao i promjene na koži, zglobovima i vezivnom tkivu. Vjerovalo se da je ovo bolest, sve dok nije otkriveno da su sve ovo simptomi nedostatka vitamina C.

U pitanju je doktor Harold V. Maner (Harold W. Manner), profesor biologije i načelnik biološkog odjeljenja na Univerzitetu Lajola u Čikagu, prenosi “Haber.ba“…

“Oni koji boluju od raka treba prvo da znaju šta je rak. Ne paničite. Istražite svoje zdravlje. Kao što niko ne umire od skorbuta, ne možete ni od nedostatka vitamina B17″, tvrdi on.

Savjeti doktora Manera za liječenje kancera

Doktor Maner vjeruje da je, pošto je po njegovom mišljenju u pitanju samo težak nedostatak vitamina B17, za liječenje i prevenciju raka sasvim dovoljno da svakog dana pojedete 15 do 20 jezgra iz koštice kajsija. Naime, on smatra da je lijek za rak leatril, jedinjenje koje se ekstrahuje iz amigdalina – poznatijeg i kao vitamin B17.

Takođe, on savjetuje da treba da jedete klice pšenice, za koje se vjeruje da su čudesni lijek koji spriječava i liječi rak. Bogate su tečnim kiseonikom i leatrilom. Ove supstance ima i u košticama jabuka.

U svojoj knjizi pod nazivom “Smrt kancera”, dr Maner tvrdi da je procenat izlječenja raka pomoću leatrila viša od 90 posto, piše “Urbanatural.in”. Ujedno navodi i listu namirnica bogatih vitaminom B17 i tvrdi da ako ga budete redovno unosili u dovoljnim količinama, nikada nećete morati da brinete da li ćete dobiti ovu opaku bolest.

Namirnice bogate vitaminom B17:

Koštice i sjemenke voća
jabuke, kajsije, breskve, kruške i suhe šljive (najbolji izvor amigdalina)
Kuhana jela
kukuruz, grah, klice sočiva, grašak, grah sorte Lima, boranija
Orašasto voće
Gorki badem (najbogatiji prirodni izvor B17), australijski (makadamski) orah, indijski badem
Bobičasto voće
crni dud, borovnica, aronija, kupine, maline i jagode
Žitarice
susam i laneno sjeme, ovseni griz, ječam, tamni pirinač, pšenični griz, proso, raž, heljda, šećerna trska
Vitamin B17 može se naći i u pivskom kvascu i mesu bundeve.
Doktor upozorava na još jedan važan faktor rizika – hemikalije koje dospjevaju u organizam putem hrane.

“Obavezno vodite računa da dobro isprete ruke nakon pranja, kao i posuđe nakon što ih operete tečnošću. Ako vam na posuđu ostanu tragovi hemikalija, kada na njega stavite vruću hranu ili piće, oni će upiti otrove u sebe i završiće u vašem tijelu”, kazao je.

Što se tiče uklanjaja otrova sa voća i povrća, Maner savjetuje da istrljate koru solju i isperete vodom.

Srčani udar se može predvidjeti mjesec dana prije: 6 upozoravajućih znakova!





Ukoliko zanemarite ove znakove, ugrozićete sebi život. Shvatite svoje tijelo ozbiljno

Čak 50 posto ljudi, koji su dobili srčani udar, imalo je simptome čak mjesec dana ranije, ali velika većina na njih nije obraćala pažnju. Mnoge je to stajalo života.

Neki od pacijenata koji su preživjeli srčani udar pričali su kasnije kako su mjesec dana prije udara počeli otežano da dišu i imali su slabe bolove u prsima, odnosno osjećali su rane simptome.

Bilo je i onih koji su bili svesni šta se događa pa su pozvali hitnu pomoć prije udara i tako su sebi spasili život. Stručnjaci kažu kako je polovina pacijenata imala simptome mjesec dana ranije, ali većina na njih nije obraćala pažnju.

Muškarci su skloniji bolovima u grudima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi sa erekcijom čemu je krivac suženje krvnih sudova. Čak dvije trećine njih je to primjetilo prije zastoja srca.

Žene (njih oko 70 posto) sklonije su osjećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak nekoliko nedelja prije udara. Ako srčani mišić ne radi kako treba to može uzrokovati i oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pažnju.

Obratite pažnju na ovih šest znakova koji se mogu pojaviti i mjesec dana prije srčanog udara:

1. Umor

Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.

2.Bez daha

Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno. Imate li problema sa disanjem, što pre posjetite ljekara jer to može značiti kako se približava vrijeme srčanog udara.

3. Slabost

Ako tijelo oslabi tj. Osjećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.

4. Vrtoglavica i hladno znojenje

Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetićete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.

5. Pritisak u grudima

Ako imate rane simptome srčanog udara vjerovatno ćete osjetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

6. Simptomi gripa ili prehlade

Ako se osjećate kao da imate simptome gripa ili prehlade niotkud, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogu ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana prije imali takve simptome, npr. Kašalj ili groznicu, piše Bright Side.


U NEDJELJU DANA: OBNOVITE kosti, tetive, zglobove (RECEPT)





U ovom članku ćemo vam dati recept koji će pomoći da brzo ublažite vaše bolove i ojačate kosti. Ako patite od udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept savršen za vas.

Uzmite 150 gr jestivog želatina. U večernjim satima pomiješajte pune dvije kašike želatina (5 gr), sa četvrtinom šolje hladne vode i ostavite da prenoći van frižidera.

Želatin će se pretvoriti u žele. Ujutro popijte smjesu tako što ćete je pomiješati s nečim što vama najbolje odgovara (npr. sok, mlijeko, jogurt, čaj).

Želatin vam pomaže kod udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu, i nakon 7 dana ovog tretmana, stanje će se značajno popraviti.

Tretman bi trebao da traje mjesec dana, i nakon pola godine ponoviti opet. Na ovaj način ćete vratiti prirodno “podmazivanje” zglobova.

Zašto je želatin tako dobar za zglobove? Želatin je visoko kvalitetan lijek i pruža širok spektar zdravstvenih prednosti:

– Jača zglobove i srce
– Pojačava metabolizam
– Poboljšava mentalne sposobnosti
– Poboljšava ten
– Pruža elastičnost, jača tetive i ligamente
– Spriječava osteoporozu i osteoartritis
– Poboljšava kožu i strukturu kose
– Moćan učinak u liječenju displazije

Ovaj tretman će eliminisati bol i ukočenost u roku od nedjelju dana.

Izvor: priroda-zdravlje.com

TRUMP PISAO DODIKU: POŠTOVANI PREDSJEDNIČE, NAJISKRENIJE MI JE ŽAO…




Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump, nakon što je dobio informaciju da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije mogao dobiti vizu da otputuje u Washington, uputio je telegram izvinjenja…

“Poštovani gospodine Dodik, jako mi je žao što je ambasada SAD-a u Republici Srpskoj odbila vaš zahtjev za izdavanje vize, te niste bili u mogućnosti prisustovati mojoj inauguraciji. Oprostite mi što je ovaj telegram stigao mnogo kasnije nego što je bilo planirano, ali ja i dalje nisam pronašao Republiku Srpsku na karti svijeta. Halalite mi, trudim se. Ali, u moju odbranu, ja sam do juče zagovarao ideologiju da sve Kineze iz Meksika treba vratiti u Japan gdje im je i mjesto. Nisu me poslušali, sada mi valja dizat zid.”

Donald Trump je nastavio s razočarenjem…

“Dragi predsjedniče, moram Vam reći da niste jedini koji ste ostali uskraćeni dolaska na moje veliko slavlje. Znate, neki dan sam dobio informaciju od Melanije da jedan političar iz BiH, kojem smo skoro uveli nekakve sankcije, takođe nije dobio vizu. Između vas i mene, lakše mi je bilo, jer reče mi žena da je to neozbiljna osoba koja na političkim skupovima voli da zapjeva… Zamislite samo da je došao u Washington i pred svim enimentnim imenima zapjevao. Mene bi bilo sramota”.



“I za kraj, dragi predsjedniče, ne vjerujte svemu što o meni čujete. Skoro sam morao pisati demant, a upućen je bio medijima u Srbiji, a koji su pisali da mi je žao što je NATO bombardovao Beograd. Ma hajte molim vas, ošto sam im odgovorio, jer sam ja Clintonu lijepo rekao da bombarduje onog pjevača koji ruši Dejtonski sporazum u BiH. Ma, nekakva budaletina kad ti kažem Hajd’, pričat ćemo kad se vidimo…”

S poštovanjem,

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna i nenamjerna!

“Stavila sam foliju na stopala pred spavanje i više ne idem u krevet bez nje!”





Čuli ste možda za onu bapsku foru da zavijete stopala u foliju na dva sata kad ste prehlađeni, i to će vam magično izlliječiti prehladu? E, pa, ovo nije to. Ovo zapravo ima efekta.

Riječ jeo triku na koji sam slučajno naletjela prije desetak dana, a koji garantuje njegovana, nježna i mehka stopala preko noći. Zašto baš aluminijumska folija, pitate se? Zašto se ne stavljaju obične kese ili ona providna, prijanjajuća? Pa, iz istog razloga iz kog je ljudi masovno stavljaju u obuću – jer održava toplotu bolje od bilo čega drugog što možete da nađete u kući. Na taj način će vam koža stopala tokom noći biti zagrijana, pore će ostati otvorene i ono što stavite na kožu ispod folije će bolje da se upije, piše “Haber.ba“…


A u tome što je ispod folije se zapravo i krije caka. Jer, tu ide čuveno kokosovo ulje, poznatije kao božju dar za suvu, ispucalu kožu i kosu.

Šta vam je potrebno

Pomiješajte malo kokosovog ulja sa omiljenim eteričnim uljem (ja sa uzela lavandu, jer je super miris za spavanje) pa to nanesite na čista stopala. Nema potrebe da utrljavate niti da čekate da se ulje upije (a to čekanje mene uvek izludi) već jednostavno odmah stopala zamotajte u obilnu količinu folije.

Izgledaćete kao budala, tako ćete se i osjećati, ali vjerujte mi – isplati se.

Sve što vam sad preostaje jeste da obujete deblje čarape preko folije i legnete na spavanje. Ulje će da djeluje tokom cijele noći i stopala će vam uutru, kaže tekst koji sam ja čitala prije nego što sam riješila da isprobam stvar, da budu savršeno nježna, a pete kao da nikad nisu ni bile ispucale.

Bila sam baš uzbuđena ujutru kad sam skidala foliju da vidim rezultate, jer je muka sa suhim petama nešto što me prati već godinama. Mnogo više uzbuđena nego što bi iko trebalo da bude prema (sopstvenim!) stopalima. Ali, nisam se razočarala!

Koža na petama zaista jeste mnooogo mekša, izgleda zdravije, na dodir je glatka i na oko ljepša. Naravno, nije mi preko noći ovaj trik sredio sve probleme sa stopalima (na primjer, imam neke jako uporne žuljeve), ali nakon treće večeri sam primjetila da čak i nokti izgledaju ljepše – a nisam imala pojma da će ovo i na njih djelovati.

Ne, neću vam pokazati sliku svojih stopala prije i poslije, jer je internet već pun slika koje niko ne želi da vidi, ne vjerujem da bi izdržao i taj prizor. Ali, probajte foru sami i uvjerićete se da su efekti super.

Generalno, ovo je trik koji bih zaista svakome preporučila. Nije skupo, nije teško, ne zahtijeva mnogo vremena, a rezultati su neuporedivo bolji do svake kreme koju sam ikada probala, a probala sam ih dosta.

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

OVO JE FENOMENALNO GOSTI SU ODUŠEVLJENI: PICA PITA





Ovoj piti još niko od mojih gostiju nije odoleo! Od drugih sličnih recepata razlikuje se po tome što se pre pečenja kratko zamrzava kako bi se potom mogla bez ispadanja fila iseći na komade i peći.

Sastojci
Za jedan rolat:
malo kisele vode i ulja
1 čaša pavlake kisele
200g kečapa

200g seckane šunke (ili neke druge salame)
300g
sira
300g šampinjona
Za premaz:
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
1 kesica origana

Priprema
1.
Raširiti prve dve kore i obe samo poprskati sa malo ulja i kisele vode.
2.
Raširiti treću koru preko prve dve i na nju naneti celu pavlaku.
3.
Raširiti četvrtu koru preko treće pa preko nje rasporediti 200g seckane šunke (jasno je da se samo prve dve kore prskaju uljem i kiselom vodom).
4.
Petu koru staviti preko četvrte pa je premazati sa 200g kečapa.
5.
Preko šeste kore rasporediti 300g sira.
6.
Na sedmu koru naneti 300g prženih šampinjona (prže se dok im tečnost koju puste ne uvrije).
7.
Ovako složene kore uviti u rolat koji treba staviti na poslužavnik pa odložiti na 1 sat u zamrzivač kako bi se mogao seći na kolutove koji će se peći.
8.
Rolat seći na kolutove debljine debljeg prsta , ređati ih na pek papir ili u podmazan pleh .
9.
Svaki komad premazati mešavinom jaja i pavlake.
10.
Posuti origanom.
11.
Peći na 200C , pa kad porumene smanjiti temperaturu i još malo dopeći.

Posluživanje
Od jednog rolata dobićete priličan broj komada pite, ako imate veći broj gostiju napravite od celog pakovanja kora 2 rolata , naravno poduplajte količinu fila.Ovaj premaz se može i smanjiti na 1 jaje i 1/2 čaše pavlake za jedan rolat.

Izvor: putdozdravlja.com

KRALJICA MEĐU PITAMA…ORGINALNI RECEPT KOJI SE ČUVA OD ZABORAVA




SASTOJCI:
Za testo
600 g brašna
1 jaje
2-3 dl mlake vode
1 kašika ulja
2 kašičice soli
Za fil
500 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
ulje
so
biber
slaka paprika
Preliv
1 čaša jogurta
1 čaša kisele pavlake
2-3 čena belog luka
Još
100 g margarina
3 kašike ulja


PRIPREMA:

U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.

BILJKA KOJA SE U NARODNOJ MEDICINI KORISTI PREKO 2000 GODINA ŠTITI OD RAKA




Noni (Morinda Citrifolia) se u narodnoj medicini koristi preko 2000 godina i jedan je od najznačajnijih izvora tradicionalnih lekova među pacifičkim stanovništvom.

Opis biljke

Noni-plod je sa Tahitija, pripada grupi od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj biljnoj grupi starog sveta Rubiaceae. Raste kao samonikla biljka, a daje plodove tokom cele godine. Bere se 12 puta godišnje.

Ovo voće, koje se već vekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vreme postaje opšte poznato.

Sastav

Noni voće sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospešuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgrađivanje. Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvožde, mangan, odnosno magnezijum koji se nalaze u sastavu nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama. Pored toga sadrži i specijalne materije, koje pospešuju protok materija izmedu ćelija, tako da imaju regenerativno dejstvo. Skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprečavajući time promene raspoloženja, odnosno povoljno utiče na sposobnost prilagođavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna.

Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa. Pored toga azotni oksid učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim dejstvom čini odbranu od oksidacije LDL-holesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja.

Obnavlja molekule u telu

Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom telu stvaranje xeronina najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama. Sledeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika deobe ćelija i tkiva i “ne dozvoljava” da se deoba otrgne kontroli. Pošto učestvuje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T i B ćelija, kao i odbrambenih i limfnih ćelija, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobedi bolesti.

Noni protiv tumora

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje ćelije koje nepravilno funkcionišu. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.
Protiv depresije i upala

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale usled upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost. Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takođe povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se noni preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Pošto noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni deo problema digestivnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti kao što su pušenje, alkoholizam, narkomanija.

Jedina mana koju noni ima jeste da pojačava apetit

Proces prerade nonija počinje prirodnom fermentacijom koja traje od 3 do 6 meseci. Ne koriste se ni gljivice ni bakterije ni šećer za fermentaciju. Kad je fermentacija gotova, prelije se preko hladnog voća i dobija se đus.

Za terapijske svrhe noni đus ima preslabo dejstvo, pa se iz tog razloga u terapijske svrhe se može koristiti jedino ekstrakt od noni biljke.

Priprema soka od nonija

Ako želite sami da napravite ovaj moćni napitak, evo i kako:

Sušeni plod nonija potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kuvati u istoj vodi na slaboj vatri oko pola sata, procediti, začiniti medom i limunom i piti tokom šest meseci 30 minuta pre svakog obroka. U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, dozu pojačati.

Izvor: Stvarukusa.rs

Detoksikacija organizma sodom bikarbonom: Tijelo oslobađa kiselosti, sprečava bolesti! (RECEPT)




Ishrana je vrlo važna u održavanju povoljnog pH stanja u organizmu koje bi trebalo biti bazno, a mnoge namirnice poput jako slatke i mesne hrane zakiseljuju organizam pa su okidač za propadanje ćelija i ozbiljne bolesti.

“Do narušene ravnoteže u organizmu najčešće dolazi zbog načina ishrane, jedemo previše žitarica, šećera i mesa, a sve te namirnice zakiseljavaju tjelesne tečnosti. To se ne odnosi samo na krv nego i na limfu,” kaže Darko Vujnović, izdavač i prevoditelj knjige “Soda bikarbona – liječenje raka za sve, bogate i siromašne”.

Autor u knjizi tvrdi da se alkalizacijom organizma pomoću sode bikarbone mogu spriječiti i izliječiti i najteže bolesti. Dr. Mark Sircus tvrdi da preterano kiseli pH vodi propadanju ćelija, što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i osteoporoza.

Ali prije svake terapije mora se izmjeriti pH kod doktora jer djelotvornost sode bikarbone može biti i negativna. To što biološki život najbolje funkcioniše u nekiselom okruženju (blago alkalnom) jasno ide u prilog koristi sode bikarbone koja vraća alkalnost organizmu. Na primjer, alkalizirajuća intravenozni rastvor natrijuma bikarbonata često može smesta zaustaviti alergijsku reakciju ili astmatični napad.

“Natrijum bikarbonat (Na-HCO3) mnogi znaju pod imenom soda bikarbona, a može se naći kao mineral po cijelom svijetu. Osnovno svojstvo je održavanje ravnoteže ugljen dioksida, bikarbonata i pH vrednosti. Natrijum bikarbonat je lako dostupan i prodaje se u svakoj trgovini ili apoteci na svijetu, a široko se primjenjuje u hitnim službama kao intravenozni rastvor. Ipak, doktori često uopšte ne razmišljaju o njegovoj korisnosti kao protivalergijsko sredstvo,” tvrdi dr. Mark Sircus.

Protovalergijsko, protivpalno, protovgljivično i protivkiselo svojstvo samo su neka od svojstava natrijim bikarbonata za poboljšanje života.

Darko Vujnović kaže da je potrebno napomenuti da soda bikarbona (natrijum bikarbonat) nije lijek, nego pomaže tijelu da mu se vrati izgubljena ravnoteža i da nije potrebno uzimati sodu bikarbonu ako je organizam u ravnoteži:

“Osnovna funkcija sode bikarbone u tijelu je da organi budu u lagano alkalnom području, gdje naši enzimi najbolje rade, a organizam se u takvom području najlakše bori protiv bakterija i virusa. Neke od indikacija koje mogu upućivati da je narušena pH ravnoteža u organizmu su učestale glavobolje, osjećaj slabosti i malaksalost, alergije ili gljivična oboljenja.

Gljivice u organizmu imaju vrlo bitnu ulogu; one razgrađuju odumrla tkiva i nužne su za život. Određeni broj gljivica u organizmu je normalan, objašnjava Vujnović, ali kad se previše razmnože, organizam je pun toksina. One se pojavljuju kao razgraditelji toksina i njima je dobro jer imaju hranu.

Ali kad otkrijemo da su prekobrojne, nastavlja Vujnović, treba ih suzbiti, a to se najbolje radi tako da im se oduzme hrana i da počne detoksikacija. U tome pomaže i soda bikarbona zato što ubrzava metaboličke procese i organizam iz kiselog prelazi u bazno okruženje, što njima ne odgovara. Zato je sirova hrana dobra protiv tumora jer je ona pretežno bazna.

“Treba biti oprezan kad se soda bikarbona uzima oralno jer se tako može razrediti želučana kiselina što je vrlo loše. Ako se soda bikarbona uzima oralno, onda to treba biti terapijski, što znači da se uzima u periodu od dvije do tri nedelje te treba biti spreman na nuspojave poput mučnine, dijareje i osipa. A svi ti simptomi upućuju na detoksikaciju jer otrovi negde moraju izaći. Jedan od načina uzimanja sode bikarbone u svrhu alkalizacije organizma je da se pomješa s medom i razgrađuje postepeno u ustima bez gutanja, tako se ona u tijelo apsorbuje kroz pljuvačku.”

Od paste za zube do lijekova

Soda bikarbona se koristi u brojnim proizvodima za ličnu higijenu kao što su pasta za zube i dezodoransi. Ima je i u lijekovima koji se mogu kupiti bez recepta.

Kiseli otpad uništava tkiva

Sve degenerativne bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, artritis, osteoporozu, bubrežne i žučne kamence, kao i karijes, povezane su s povišenim nivoom kiselosti u organizmu.

Simptomi kiselosti organizma su stalni umor, ali i kronične bolesti

Tjelesne tečnosti zdravog čovjeka trebale bi biti u pH rasponu od 7,1 do 7,5. Prvi korak u pH medicini i primjeni sode bikarbone jest da provjerite da li je nečije tijelo kiselo ili ne. Ako je tijelo kiselo, tad treba slijediti uputstvo za ponovnu uspostavu pH vrednosti što bliže 7,4.

Ljudi čije je tijelo “kiselo” mogu patiti od hronično bolesnih stanja, uključujući i osjećaj umora. Tokom bolesti ćelijska kiselost je niža od 7,0 i tada se čovjek osjeća sve bolesnije. Čovjek može ostati zdrav ako jede hranu koja je od 70 do 80 posto bazna te od 20 do 30 posto kisela. Zdravo tijelo ne bi trebalo imati problema da podnese kiselu hranu kao što su citrusi i paradajz.

Početni simptomi

Akne, uznemirenost, mišićni bol, hladne ruke i noge, vrtoglavica, nizak nivo energije, putujući bolovi u zglobovima, alergije na hranu, predmenstrualni i menstrualni grčevi, pomankanje seksualne želje, nadimanje, žgaravica, dijareja, vruć urin, urin jakog mirisa, lagane glavobolje, nepravilan rad srca, bele naslage na jeziku, višak sluzi iz nosa, metalan okus u ustima.

Prelazni simptomi

Herpes na usnama, depresija, gubitak koncentracije, migrena, nesanica, poremećaj vida, mirisa, ukusa i sluha, astma, bronhitis, bolovi u uhu, osip, oticanje, virusne infekcije, bakterijske infekcije (stafilokok, streptokok), gljivične infekcije (Candida albicans, atletsko stopalo, vaginalne infekcije), mokraćne upale, kolitis, naglo opadanje kose, sinusitis.

Što bliže idealnoj pH vrednosti

Sve ćelije u tijelu trebaju dobru pH ravnotežu. Ako je tijelo u stanju kiselosti, hemijske su reakcije usporene, uključujući djelovanje enzima, regeneraciju i reprodukcija ćelija.

Recept za ublažavanje tegoba na koži

Soda bikarbona lako umiruje svrab kože nakon kontakta s otrovnim bršljanom, otrovnim hrastom ili nakon preteranog sunčanja, a može se upotrebljavati u kombinaciji s magnezijum hloridom kako biste riješili gotovo svaku kožnu bolest.

Priprema: Za smanjenje neprijatnosti dodajte na kožu od 100 grama do jedan kilogram sode bikarbone s magnezijevim hloridom (ili solju Mrtvog mora) u kadu punu vode te se okupajte u njoj.

Soda bikarbona i javorov sirup ili med protiv raka

Ideja o mješanju sode bikarbone s javorovim sirupom ili medom čini se paradoksom jer se ćelije raka hrane šećerom. Ali ovde šećer djeluje drugačije. Ćelije raka ne uspijevaju da iskoriste šećer za rast jer ih soda bikarbona ubije. Javorov sirup ide prema ćelijama raka (koje troše 15 puta više glukoze nego zdrave ćelije), a uz pomoć sirupa soda ulazi u ćelije raka.

Priprema: Promiješajte dio sode bikarbone s tri dijela javorova sirupa. Zagrijte i mješajte na vrlo laganoj vatri deset minuta. Uzimajte tri kašičice na dan mjesec-dva. Tokom ove terapije izbjegavajte meso, šećer i bijelo brašno.

Izvor: 24sata

MOJI KROKETI OD KROMPIRA




Probala sam dosta recepata od kroketa, neki su mi bili tvrdi, neki gnjecavi….S ovim receptom su mi nekako najbolji. Meki, vazdušasti..

SASTOJCI
250 gr Krompira
1 kašičica soli
1 jaje
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašika mlijeka
1/4 kesice praška za pecivo
20 gr margarina
70 gr brašna
1 kašika octa
vegeta
prezla
ulje
začini po želji



PRIPREMA
Skuvati krompir sa kašičicom soli. Skuvan krompir izgnjiječiti u pire i dodati margarin, vrhnje, ocat i mlijeko. Dobro izmiješat. Dodati vegetu i začiniti po želji. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i sipati polako u smjesu. Dobro izmiješat i izgnjiječiti.

Špric pouljiti i puniti smjesom. Istiskati i sjeći na željenu veličinu. Uvaljati u prezlu. Pržiti u ulju, najbolje u fritezi ako imate.

Prijatno!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

OTKRILA TAJNU: Zbog ovog mi kosa raste kao luda!

Slikovni rezultat za OTKRILA TAJNU: Zbog ovog mi kosa raste kao luda!



\r\n\r\nAko neko zna sve tajne prelijepe kose, onda su to svakako Indijke.\r\n\r\nA jedna od njih, video blogerika i guru za kosu, Sushmita, koja je u Indiji zvijezda u usponu, otkrila je sve tajne, piše “Index“.\r\n\r\n1. Aloe vera\r\n\r\nSok od aloe vere podstiče rast kose ali je i vrlo koristan, kada je u pitanju nega vlasišta. Sushmitin savjet: odsjecite nekoliko komada Aloe lišća, a zatim svaki list presjecite na pola, kako bi se izlučio sok. Kružnim pokretima, umasirajte ga u korjen kose, kako bi poboljšali cirkulaciju i osigurali bolju apsorpciju. Masku ostavite najmanje dva sata ili preko noći.\r\n\r\n2. Maska od pantenola\r\n\r\nD-pantenol je sintetski vitamin B5, a njegova svojstva odlična su za obnovu folikula kose te sprječavanje gubitka kose. Kako koristiti masku? Operite kosu kao obično, a pantenol nanesite u obliku gela ili pjene, fokusirajući se na korjen.\r\n\r\n3. Isperite tjeme hladnom vodom nakon pranja\r\n\r\nHladna voda zatvara pore i poboljšava cirkulaciju, što dovodi do bržeg rasta kose. Kao dodatni bonus, vaša će kosa postati i značajno sjajnija.\r\n4. Perite kosu s jabukovim sirćetom\r\n\r\nJabukovo sirće aktivira folikule kose, što je vrlo bitno za bujnu kosu, a ponavljanje postupka nekoliko puta mjesečno biće sasvim dovoljno. Jabukovo sirće koristite umjesto regeneratora ali ga nemojte ispirati. Za razliku od vinskog, jabukovo sirće nema jak miris.\r\n\r\n5. Maska od proteina\r\n\r\nIsprobajte ovu: uzmite dva jajeta te odvojite bjelanjak od žumanceta. Bjelanjak zatim primijenite na korjen kose, umasirajte te dobro isperite.\r\n\r\n6. Maska od jaja i konjaka\r\n\r\nJaja su puna proteina, a konjak sadrži tanine, koji pomažu da imate puniju kosu te stimulišu rast kose. Uzmite dva jaja i čašu konjaka. Umutite sastojke u blenderu ili viljuškom te dobijenu smjesu nanesite na korjen kose. Dodajte maslinovo ulje, ako želite primijeniti masku duž cijele kose, što će vašoj kosi dati mekoću.\r\n\r\n7. Koristite eterična ulja\r\n\r\nJojoba, badem, lavanda, ruzmarin te majčina dušica… Ova eterična ulja imaju blagotvorno djelovanje na folikule kose, snadbevajući vlasište velikim brojem vitamina i biljnih komponenata. Pomješajte navedena ulja u činiju ili ih dodajte u kokosovo ulje. Nanesite smjesu na korjen kose i pričekajte 2-3 sata. Isperite glavu dva puta koristeći obični šampon.\r\n\r\nloading…

U KOLIKO VIDITE OSOBU SA OVAKVIM OKOM ODMAH BJEŽITE! EVO I ZAŠTO!

U Koliko Vidite Osobu Sa Ovakvim Okom Odmah Bježite!


Moderna medicina nam donosi mnoštvo lijekova koji nas održavaju u životu i pomažu nam da prebrodimo njihove komercijalne bolesti.\r\n\r\nIsto tako moderna medicina donosi mnoštvo opasnih droga, u kojim uživaju narkomani dijljem svijeta.\r\n\r\nU skorije vrijeme ste mogli čuti ili pročitati o drogi koja izaziva toliki bijes i potrebu za mesom da je narkoman pojeo svoga prijatelja.\r\n\r\nSve te droge proizilaze iz svjestke zdravstvene agencije, i veoma su opasne i smrtonosne.\r\n\r\nNajnovija vijest je to da se pojavila nova još opasnija droga, koja u potpunosti uništi stanice mozga, te oko u potpunosti postane žuto.\r\n\r\nOve osobe više nisu svjesne sebe niti 1 %, veoma su agresivne i opasne.\r\n\r\nDakle u koliko vidite osobu sa ovakvim očima ili okom odmah bježite, jer baš vi možete biti žrtva.\r\n\r\n

DANAS SE VRAĆAM SA POSLA, VOZIM LAGANO PO OBIČAJU, NA SEMAFORU SE PALI CRVENO I STAJEM. GLEDAM U …



Danas se vraćam sa posla, vozim lagano po običaju, na semaforu se pali crveno i stajem. Gledam u retrovizor i vidim kako mi se približava policijski automobil priličnom brzinom i doslovno gledam kako će da me udare sa zada. BUM! Sreća bio sam spreman i nisam doživio nikakve povrede.\r\nIzlazim iz automobila, a dva policajca već iz svog automobila počinju da viču na mene kako sam neoprezan. U međuvremenu izlaze iz auta i nastavljaju povišenim tonom da me ubjeđuju da sam kriv za udes.\r\n\r\nU zapisnik su unijeli da sam iznenada i naglo zakočio na trepćuće zeleno i time izazvao udes. Nisam želio ništa da potpišem, ali njih su dvojica, a ja sam, nemam svjedoka. Bojim se da ću pokupiti neku veliku kaznu, plus što su mi uništili zadnji dio automobila. Da li je neko imao slična iskustva? Kako da istjeram pravdu?

U BRAKU SMO PREKO 20 GODINA I MOJA ŽENA JE ODUVIJEK BILA NA BURZI…





U braku smo preko 20 godina i moja žena je oduvijek bila na burzi rada. Nikada nije radila ni jedan dan, a onda je iznenada počela da radi kao sekretarica u jednoj firmi. Prvo mi je bilo drago i zbog nje, jer je konačno počela da radi, a i zbog mene jer sa dvije plate može da se opuštenije živi.\r\nNakon otprilike pola godine počeo sam da sumnjam u sve to, jer je sve češće počela da radi produženo, počela da ide po seminarima i druge sumljive stvari je radila. Cijel situacija oko iznenadnog pronalaženja posla mi je postala sumljiva. Počeo sam da se raspitujem o vlasniku firme u kojoj radi i nakon što sam dobro ” zagrebao” saznao sam da je vlasnik ustvari njen momak iz srednjoškolskih dana. Čovjek koji ju je ostavio i oženio neku djevojku iz Amerike i sada nakon više od 20 godina se vratio, slobodan i bogat.\r\n\r\nSve je jasno, ponovo su u vezi, samo ne znam kako da reagujem. Ako je napanem, neću joj ništa loše učiniti, spakovati će se i otići zauvijek da živi sa njim, jer činjenica je da ga još uvijek voli. Možda mi ostavi i djecu da odgajam sam, ko zna šta joj je u glavi. Ne znam, možda je za mene najbolje da šutim i pravim se da ništa ne znam. KUHA, PERE, PEGLA, BRINE SE O MENI I DJECI, JOŠ JE POČELA I DA DONOSI PLATU. Kako god razmisilm, pa nije sapun da se potroši, a ja sa skoro 50 godina više nigdje nisam dospio. Bolju, a i nevinu neću naći u ovim godinama, zar ne?

DJEVOJKA, ZA KOJU SAM BIO SPREMAN ŽIVOT DA DAM ME OSTAVILA SMS PORUKOM, I TO PRIJE SKORO…




Djevojka, za koju sam bio spreman život da dam me ostavila SMS porukom, i to prije skoro 3 godine. Porasli su joj apetiti, a ja kao student joj nisam mogao ispuniti sve želje. Od tada je kao da sam šugav u gradu okretala glavu od mene.\r\nKao da se nikada nismo ni upoznali, a ne bili u vezi preko dvije godine. U međuvremenu sam završio faks i našao djevojku koja realno i iskreno fizički mojoj bivšoj nije ni do koljena, ali je NORMALNA i volime ovakvog kakav jesam. Prošli petak dok smo šetali gradom, stiže mi poruka, nakon skoro 3 godine, citiram :” hehe, nisi se valjda smuvao sa ovom,\r\n\r\nNISKO SI PAO, hehe” na šta sam joj odgovorio “ZLATO I DIJAMENTI su nisko i duboko ispod BEZVRIJEDNOG blata i zemlje” Misli sada kada sam dobio dobar posao da se vrati. glupa sponzoruša!

NEKI DAN JA SJEDIM U BUSU PRILAZI MI ČOVJEK OTPRILIKE 30/35 GODINA…





Neki dan ja sjedim u busu,(da unaprijed kazem imam 16, nisam imala niti trunku sminke i bila sam obucena u treneriku) i prilazi mi covjek otprilike 30/35 godina i kaze oprosti ako smetam ali htjeo sam te samo pitati za broj ako imas vremena nekad kada JA NISAM SA ZENOM?!?!!\r\nOdgovorila sam mu “Okej ciji broj zelis od mojeg tate il mame?”\r\n\r\nCijeli bis poumiro od smjeha a on izaso van odma na sljedecoj stanici I dalje ne mogu vjerovat da postoje takvi ljudi..

DOBIO SAM 300€ OD RODBINE I RODITELJA DA KUPIM MATURSKO ODIJELO, ALI SAM ŽELIO TO DA PODIJELIM…




Dobio sam 300€ od rodbine i roditelja da kupim matursko odijelo, ali sam želio to da podijelim sa jednom predivnom djevojkom iz razreda, jer joj roditelji nemaju primanja, žive od danas do sutra\r\nČesto sam znao podijeliti svoju užinu sa njom, dok smo svi pričali šta će ko da obuče ona bi samo ćutala. Kada sam joj to ponudio, naprosto me iznenadila svojim odgovorom. Rekla mi je da sam lud i da je 150 eura mnogo novca da se nekome da, a još više da se od nekoga uzme i da je bolje da svih\r\n300 eura dam nekome kome je potrebno za hranu,\r\n\r\nnekome ko nema čime da nahrani djecu,a da na maturu idemo u standardnoj odjeći. Poslušao sam je i vjerujte, nikad se u životu bolje nisam osjećao, a ona sretnija nego ikada.


PRE 12 GODINA ŽENA ME JE IZNENADA TERALA DA JOJ NAPRAVIM DETE I POSLE PAR DANA MI JE SAOPŠTILA…




Pre 12 godina žena me je iznenada terala da joj napravim dete i posle par dana mi je saopštila da je trudna. Za nju sam ginuo i sa roditeljima ne pričam zbog nje. Sinoć dolazim sa posla uplatio sam nam letovanje, ulazim vidim kofere spakovala nju i dete tu se žestoko posvađamo i ona mi u lice kaže ‘e jadniče muzem te sve ove godine a ni dete nije tvoje’.\r\n\r\nUzeo sam joj kofere iz ruku i izbacio ih sa terase dole!

SVEKRVA MI JE BILA KAO RODJENA MAJKA,SVE DOK NJEN STARIJI SIN,BRAT OD MOG MUZA NIJE





Svekrva mi je bila kao rodjena majka,sve dok njen stariji sin,brat od mog muza nije dosao kod nas u goste,otisao sa nasim autom da se vidi sa djevojkom,a zapravo je opljackao benzinsku pumpu…Sve su svalili na mene,jer je auto bilo registrovano na moje ime,a on je nestao.. Nakon nekog vremena odemo svekrvi u goste nenajavljeni,i istog tog “nestalog sina” zateknemo kako sjedi,pije kafu sa njom!Uspjela mu je pomoci da pobjegne iz zemlje,a meni,tada trudnoj ostavila sve to na vratu! Imam troje djece,znam sta je majcinska ljubav,ali ne bih mogla biti toliko nepravedna i dopustiti da tudje dijete ispasta da mom bude dobro..I nakon 3 godine,svaki put kad se vidimo sve te slike mi se vrate u glavi,ne znam kako se izboriti,kako ponovo vjerovati?

TATIN DUGOGODIŠNJI PRIJATELJ IMA DVA SINA I NJIHOV DEDA JE MOJU SESTRU I MENE ČITAVOG ŽIVOTA SPRDAO DA




Tatin dugogodišnji prijatelj ima dva sina i njihov deda je moju sestru i mene čitavog života sprdao da će da mu budemo snajke.Oni su uvek bili onako malo puniji i ružnjikavi tako da nam nikad nisu zapadali za oko.Već nekoliko godina žive u inostranstvu i ja\r\nsam na neki način i zaboravila na njih.Pre dva dana je došao jedan od njih (mlađi,inače moj ‘budući’) i videli smo se kod nekih prijatelja.Samo smo se pozdravili.Ljudi moji,kako se on prolepšao,sav je fin,kulturan,duhovitiji nego pre.On ima 22, ja 17 god. ‘Popularna’ sam, zgodna,lepa.Prilaze mi mnogo lepši momci od njega, non stop a ja ne mogu ni da\r\n\r\nih pogledam.Ne mogu.Samo na njega mislim, stavila sam njegovu sliku na pozadini i samo u tel gledam.Prišao mi je dečko koji mi se svideo skoro godinu dana a ja ništa.Samo sam gledala u telefon.Non stop mislim na njega i gledam njegove slike,kao neki manijak.On nije moj tip, nije ono što mi pristaje, nije ono čemu ja težim u životu, baš naprotiv ali osećam je on ono što mi treba sad.

SAZNALA SAM DA ME JE DECKO PREVARIO. U ISTO VREME JE BIO SAMNOM I JOS JEDNOM DEVOJKOM…




Saznala sam da me je decko prevario. U isto vreme je bio samnom i jos jednom devojkom. 5 meseci smo bili zajedno. Cak je sa njom otišao na more a meni rekao da\r\nide sa drugarima. Slike su ih odale. Raskinem sa njim, i javno izbacim status o njemu tagujem sve prijatelje koje ogovarao. Komentari su bili uff, pretili mu batinama, u gradu\r\n\r\nne sme izaći sam…ja sam samo htela da budem pravedna. Tako da, zaslužio je batine, zakačio se sa teškim mafiozima.

DANSKA DIJETA: ZA 13 DANA I DO 20 KG MANJE!

danska_dijeta_iskustva



Ovaj dijetni program može se započeti bilo koji dan u nedelji, ali se preporučuje baš nedelja. Sama dijeta traje 13 dana i poprilično je teška ali i efikasna.
Njenim držanjem dolazi do velikih promena u organizmu, a efekti traju čitave 2 godine! Nije u pitanju tradicionalna dijeta već način da se pokrene organizam da brže sagoreva masnoće i izbacuje višak tečnosti, što doprinosi da dijeta nastavi da deluje i nakon završetka ciklusa od 13 dana. Ako pratite dijetu kako treba, možete izgubiti suvišnu telesnu masnoću i to (u zavisnosti od početne težine) u rasponu od 7 pa do neverovatnih 20 kg!
Uvodne napomene
Dijetni plan se mora pratiti tačno 13 dana, ni manje ni više i kao što je napomenuto mora se pratiti kako je naznačeno – nema varanja;
Ako u toku dijete popijete npr. 1 pivo ili 1 čašu vina, žvaćete žvaku ili jedete neku drugu hranu različitu od one koje je navedena, morate dijetu odmah prekinuti jer neće biti nikakvih rezultata. Posle toga dijeta se može ponoviti tek nakon 6 meseci, ne ranije;
Ako ste pratili dijetu do kraja tj. tačno 13 dana, ne bi je trebali ponoviti u sledećih godinu dana, ali se preporučuje da je ne ponovite naredne 2 godine;
Kada ste gladni pijte vodu (najmanje 2 l);
Kafa se može zameniti čajem;
Morate koristiti šećer u kockama
Skoro svakoga dana jede se posebna salata tako da je zgodno da je pripremite za nekoliko dana unapred. Evo recepta:

SALATA
Iseći:
– 1 kg šargarepe
– 1 kg belog kupusa
– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 1 praziluk
– Za preliv:
– 1 dl ulja
– 1/2 dl jabukovog sirćeta
– 1/2 kašičice šećera
– 1/2 kašičice soli

Promešajte sve sastojke i prelijte preko salate. Pustite da odstoji 1 sat. Promešajte s vremena na vreme.
Salatu možete držati u plastičnoj posudi u frižideru. Može se držati sveže do 1 sedmice. Ako je za jednu osobu, onda je dovoljna i polovina gore navedene količine.
Danska dijeta – Jelovnik po danima

DAN I
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera
Ručak – 2 tvrdo kuvana jaja, spanać kuvan u vodi, 1 paradajz
Večera – 1 velika šnicla (230 g), salata

DAN II
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera
Ručak – 1 kriška šunke, 1 šolja jogurta
Večera – 1 velika šnicla, salata

DAN III
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 tvrdo kuvana jaja, 1 kriška šunke, salata
Večera – kuvani celer, 1 paradajz, 1 voćka

DAN IV
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 1 litar đusa, 1 šolja jogurta
Večera – 1 kuvano jaje, 1 izrendana šargarepa, 1 kutijica mladog sira (25g)

DAN V
Doručak – 1 velika izrendana šargarepa sa limunom
Ručak – 1 veliki komad kuvane ribe (bakalar, škarpina oko 230 g ) sa limunom i malo maslaca
Večera – 1 velika šnicla, salata, kuvani celer

DAN VI
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 velika izrendana šargarepa
Večera – 1/2 pileta na ražnju bez kožice, salata

DAN VII
Doručak – 1 šolja čaja bez šećera
Ručak – NIŠTA
Večera – 1 jagnjeći kotlet na žaru, sveže voće

DAN VIII
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 kriška šunke, salata
Večera – kuvani celer, 1 paradajz, 1 voćka

DAN IX
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera
Ručak – 1 velika kriška šunke, 1 šolja jogurta
Večera – 1 velika šnicla, salata, voćka

DAN X
Doručak – 1 šolja kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 kriška šunke, salata
Večera – kuvani celer, 1 paradajz, 1 voćka

DAN XI
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 kriška tosta
Ručak – 1 litar đusa, 1 šolja jogurta
Večera – 1 kuvano jaje, 1 izrendana šsargarepa, 1 kutijica (25g) mladog sira

DAN XII
Doručak – 1 velika izrendana šargarepa sa limunom
Ručak – 1 veliki komad kuvane ribe sa limunom i malo maslaca
Večera – 1 velika šnicla, salata, kuvani celer

DAN XIII
Doručak – 1 šolja crne kafe, 1 kocka šećera, 1 tost
Ručak – 2 kuvana jaja, 1 velika izrendana šargarepa
Večera – 1/2 pileta na žaru bez kožice, salata

Izvor: prva.rs

NESTALE TRI DJEVOJKE: Iste noći pronađene u prodavnici kod Kineza u podrumu, nadrogirane, obrijane i potpuno gole, i obilježene za vađenje organa…




UPOZORENJE, PROČITAJTE OBAVEZNO I PODIJELITE DALJE, OVO JE UŽAS KOJI SE DOSEŠAVA I KOD NAS! OPASNO PO ŽIVOTE, BOLESNO, NEJVEROVATNO…\r\n\r\nNa internetu se pojavila ispovijest, koju prenosimo u nastavku:\r\n\r\n– U Sarajevu su nestale tri djevojke Dragana, Merima, Vahida. Sve se desilo u Rajlovcu i narod se podigao, kao i policija u potragu za djevojkama. Pošto se već dešavalo sumnja i dalje je pala na podrume kineza, tako da su uslijedili pretresi. Obično su pomiješani radnici Bosanci i Kinezi, tako da je teško primijetiti i povjerovati šta se dešava u tajnim podrumima Kineza. Protivili su se ulasku običnog naroda, ali kad je komšija specijalac stigao sva vrata su bila otovrena… Trgovci su ostali pribrani, nisu paničili tako da smo pomislili da tu nema ništa, ali smo se ipak odlučili za pretres svih prostorija.\r\nSpecijalac je bio svjestan jer se odavno sumnjalo na takva dešavanja. Specijalci su ubrzo došli i opkolili prodavnicu, djevojke su našli u jako mračnom podrumu, nadrogirane, obrijane i potpuno gole i obilježene za vađenje organa. Trenutno su na Psihijatriji na Koševu. Kako nam kažu bosanski trgovci, obično se to dešava kad djevojka uđe sama da se vodi u podrume kao da nešto isproba novo, a jeftino…\r\n\r\nRazmislite o tome, i o ovoj djeci koja su nestala u zadnje vrijeme u BiH, a mladost je najlakše savladati. Ovaj horor koji nam je poznat samo iz filmova je stigao u našu državu, to je činjenica! I nemojte pametovati jedni drugima, nego se čuvajte maksimalno i dobro razmislite gdje ćete otići sami i hoćete li pustiti djecu i do škole same sve teža vremena dolaze.\r\n\r\nZašto niko od izgubljene djece nikad nije pronađen, povađeni su organi, dobro unovčeni, a ostaci Bog zna gdje su završili. Smiješno je što policija o ovome šuti, što ne upozori građane, kao da nas koriste ko mamce, da bi se sumnje potvrdile po stoti put.\r\n\r\nPodjelite ovo molim vas.

Svaki dan pojedite po pola glavice crnog luka: 5 najvažnijih promjena u tijelu, NEVJEROVATNO!

PHOTO:pixabay



Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim jedinjenjima
Osim u gastronomiji, luk je omiljen i u prirodnoj medicini, a njegova ljekovitost poznata je svima. Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice svijeta.

Luk je jedna od najstarijih povrtarskih kultura poznata po specifičnom ljutom ukusu i jakom mirisu. Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk. Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogrešiti ni sa jednom sortom.

Smatra se da potiče iz Azije. Bio je jedna od retkih namirnica koja se nije kvarila tokom zime zbog čega je odmah osvojio značajno mjesto u ishrani. Kako se širio drugim kontinentima, postao je nezamjenjljiv i u drugim kulturama te izuzetno popularan u medicinskim krugovima gdje se koristio za liječenje niza bolesti. Egipćani su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost. Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.

Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od 89 odsto vode, 9 odsto ugljenih hidrata, 1,7 odsto vlakana, te minimalne količine proteina i masti. Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji potpomažu zdravu floru u crijevima.

Luk je dobar izvor: dijetalnih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – esencijalne za stvaranje ćelija, kalijuma – blagotvornog za pritisak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i kostiju.

Ljekovito djelovanje luka

Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim jedinjenjima. Mnoga ljekovita jedinjenja iz luka djeluju u sinergiji, te pomažu da se uravnoteži zdravlje organizma. Među ljekovitim svojstvima luka ubrajaju se njegove sljedeće odlike: sprečava upalne procese, štiti zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava probavu, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, čuva od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, deluje antibakterijski i antigljivično, poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane, štiti od raka.

5 najvažnijih lekovitih svojstava luka

1. Čuva zdravlje krvnih sudova

Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje jedinjenjima koja djeluju antikoagulativno. Koronarnim bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Takođe, konzumiranje luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka.

Sirovi luk predstavlja najbolji lijek za podizanje dobrog HDL holesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima. Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na holesterol. U istraživanjima se HDL holesterol u proseku povisio za 30 odsto, a terapija je bila uspješna kod 70 odsto ispitanika. Sumporna jedinjenja iz luka takođe pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih sudova. Luk smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i infarkta.

2. Reguliše šećer i štiti od dijabetesa

Medicina od davnina priznaje djelovanje luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima. Studije su potvrdile da se česta konzumacija luka može povezati s nižim nivoima glukoze u krvi, nezavisno od toga da li je luk kuvan ili sirov. Aktivno djelovanje pripisuje se jedinjenjima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimulišu izlučivanje insulina. Luk sadrži mangan i hrom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje insulina.

3. Značajna je pomoć kod raka

Više od 30 antikancerogenih jedinjenja otkriveno je u luku, poput sulfida, kvercetina i aojena. Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate jer se u studijama pokazalo da česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom ovih tipova raka.

4. Osigurava miran san i dobro raspoloženje

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može sprečiti opskrbljivanje mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, regulišu san i apetit.

5. Jača kosti, kosu i nokte

Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može sprečiti. Opsežna studija na ženama iznad 50-te godine ustanovila je da je redovna upotreba luka povezana s većom gustinom kostiju. Takođe, istraživanja su pokazala da je kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele luk, smanjen rizik od loma kuka. Visoka koncentracija sumpora može doneti korist i vezivnom tkivu jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva.

Redovna primjena soka od luka na vlasištu ubrzaće rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačaće slabe i lomljive nokte. Ekstrakt luka izuzetno je efikasan u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.

Izvor: alternativa-za-vas

SLANCI SA SIROM….Fino i zarazno, jer kad ih počnete tamaniti , ne možete stati

Fotografija Bakini Recepti.



Potrebno:
50 dag margarina
50 dag bijelog kravljeg sira
70 dag pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
sol
jaje
sezam, ribani sir trapist ili kim

Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo, malo posoliti, pa dodati margarin nasjeckan na sitne komadiće.
Sve skupa dobro umijesiti u kompaktnu masu. Ako je ljepljivo i mekano (a to može zavisiti od sira) slobodno dodajte još malo brašna.
Podijeliti tijesto u dvije kugle i razvaljati ga na debljinu od oko 1/2 cm.

Ako radite štapiće, kuglu treba razvaljati u pravokutnik, premazati razmućenim jajetom, posipati ravnomjerno sezamom ili sirom pa valjčićem za tijesto rezati uske trake (oko 1 cm).
Kuglu od koje će se izrezivati također treba razvaljati i rezati modlicama oblike koje želite sve dok se sve tijesto ne potroši, i premazati ih prije pečenja razmućenim jajetom.
Slagati u malim razmacima na lim za pečenje, na papir za pečenje, te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180℃ oko 15 minuta.

PRIJE TAČNO 3 GODINE MOJA VJERENICA JE IMALA TEŠKU SAOBRAĆAJNU NESREĆU I DANIMA JE BILA U KOMI…





Prije tačno 3 godine moja vjerenica je imala tešku saobraćajnu nesreću i danima je bila u komi. Ja sam imao 21 godinu i zbog nje sam prestao ići na faks kako bih što više vremena provodio pored nje u bolnici.

Nakon 22 dana kome ona je došla svijesti, ali posljedice su bile katastrofalne. Ostala je potpuno nepokretna, a prvo šta je uradila nakon što je postala potpuno svjesna svog stanja je bilo da me bukvalno istjerala iz bolničke sobe i rekla da joj više nikada ne dolazim, da je potpuno zaboravim, jer ako je njen život uništen ne želi da bude i moj. Vjerujte da je toliko volim da sam bio a i danas dan sam spreman da je čitav život služim, više puta sam pokušavao da dođem do nje, ali nije dozvoljavala roditeljima da me puste u njenu sobu.

Nakon nje nikada nisam imao drugu djevojku, niti ću imati. Ako mi Bog nije dao da imam nju, druga mi i ne treba, živjeti ću sam sa svojom boli kao što i ona živi sama sa svojom. SUDBINA JE TAKO HTJJELA


nedjelja, 29. siječnja 2017.

(RECEPT) Baka (85) svaki dan jede 2 kašike ove smjese: Nikad nije imala visok pritisak i holesterol!




Neki od najčešćih uzroka su nezdrava ishrana i gojaznost, ali ima rješenja, i to iz provjerenog izvora!

Poznato je da povećan holesterol u krvi može da uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Najčešće su to srčana oboljenja, povećan rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa
piše “priroda-zdravlje.com”

Neki od najčešćih uzroka su nezdrava ishrana i gojaznost, ali ima rešenja, i to iz proverenog – jedna baka (85) koristi ovu smjesu dva puta dnevno godinama i nikada nije imala problema sa krvnim pritiskom ili holesterolom! Recept je otkrila njena unuka na portalu Megagiga.info, a on glasi:

Sastojci:

– 1 kašika limunovog soka,
– 1 kašika meda (med uzimajte plastičnom kašikom, ne metalnom, kako ne bi izgubio svojstva),
– 1 komad rendanog đumbira,
– 1 kašika jabukovog sirćeta.

Priprema i korišćenje:

Stavite sastojke u blender i pasirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite da ostoji u frižideru 5 dana. Uzimajte 2 puta dnevno, prije doručka i večere, a na krvnoj slici ćete ubrzo primjetiti pozitivne rezultate.

(RECEPTI) NEMA ŠTA NE LIJEČI: Ova biljka rješava probleme od glave do pete





Sok, čorba, ljekovita tinktura, kupka – samo su neki od načina kako možete da pripremite ljekoviti preparat od koprive.

Koprivu treba brati na mjestima gdje nema nekih otrova í izduvnih gasova – pο mogućstvu υ prirodi na većim udaljenostima od ulica, naravno sa rukavicama.

Zašto baš kopriva:

– za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

– bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

– da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

– prisutnost mangana ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.

– dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovječnosti“.

– stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Sok od koprive

Potrebno je:

– 30-40 vrhova mlade koprive,
– 3l hladne vode,
– 5-6 agruma pο vašem izboru (može í kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža),
– 1kg šećera kοjí dodajemo kada sok odstoji.

Priprema:

Uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke í 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operemo, operemo i agrume, izbor je na vama (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu i isiječene agrume. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite, dodajte šećer. Sirup treba povremeno miješati ԁοk se šećer ne otopi, otprilike 24h je potrebno da se šećer otopi, tada sipati u čiste i suve boce, čuvati na hladnom í tamnom mjestu.

Čorba od mlade koprive

Sastojci:

– 1 l mlijeka,
– 1 kg mladih kopriva,
– 200 g kisele pavlake,
– 100 ml ulja,
– 50 g putera,
– 100 g brašna,
– 2 čena belog luka,
– so i biber

Priprema:

Mlade koprive očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, ocijediti i isjeckati. Na ulju i puteru upržiti brašno, dok ne porumeni, dodano isjeckan bijeli luk i kratko propržiti.

Potom dodati koprivu, preliti mlijekom, dodati i malo vode, začiniti po ukusu i kuhati 10-ak minuta. U gotovu supu umešati kiselu pavlaku. Čorbu poslužiti toplu.

Tinktura od koprive

U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati), sitno isjecite i stavite u staklenu bocu. Prelijte osamdeset postotnim medicinskim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mjestu 14 dana i povremeno je protresite. Procijedite kroz filter za kafu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

Kupka od koprive

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i ulijte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba da bude prijatno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte da se tuširate – samo se lagano obrišite. Budite na toplom još bar sat vremena.

Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i stabljika koprive i potopite preko noći u 5 litara hladne vode. Sledeći dan to prokuvajte i pustite da se ohladi. Ovaj rastvor možete da koristite 2 puta kao kupku za noge.

Izvor: priroda-zdravlje.com

Dosta je više lijekova i laži doktora – Ovaj lijek za ŠTITNJAČU imamo kod kuće!




Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji potiču rad štitne žlijezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidansa dobrodošla na svačijem meniju.

Recept je podijelila certificirana holistička nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:


– 7 šalica izvorske ili filtrirane vode
– 1 šalica 100-postotnog soka od brusnice
– ¼ žličice suhog đumbira
– ½ žličice cejlonskog cimeta
– ¼ žličice muškatnog oraščića
– ¾ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče
– ¼ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema:

Zagrijte vodu na vatri i prije nego što zavri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok naranče i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Tajna ljekovitosti napitka za štitnjaču

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda.

Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tijela, regulira metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno jako popularan ljekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer zbilja djeluje. To uključuje i blagotvorno djelovanje na štitnjaču.

Sadrži magnezij koji se pokazao kritičnim u kontroliranju bolesti štitne žlijezde. Uz to djeluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lijek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina.

Laički, medicinska primjena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Uz to, cimet djeluje antiupalno i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, te potiče metabolizam.

Narančin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u tijelu. Sadrži idealan omjer fruktoze i glukoze, te minerale magnezij i kalij.

Pozitivno djeluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminira toksine iz tijela te pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok vrijednog je nutritivnog sastava i iznimne ljekovitosti za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba spola, ali najčešće žene iznad pedesete godine.

Štitnjača regulira metabolizam, a niske razine hormona usporavaju tijelo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do tjelesne temperature. Kada se ne liječi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Imate li usporen rad štitnjače pijte ovaj napitak svakodnevno. Također jedite hranu bogatu B kompleksom i željezom, te morsko povrće poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, mrkve ili bundeve,

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbjegavajte hranu koja može ometati rad štitnjače – brokula, zelje, cvjetača, kelj, špinat, repa, soja, kikiriki, gorušica.

Brzi čoko kolačići (speltino brašno, kokosov šećer)

Brzi čoko kolačići (speltino brašno, kokosov šećer)


Sastojci
250 g speltinog brašna
110 g fruktoze
125 g maslaca
20 g kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje
100 g brusnica (ili komadića crne čokolade)
narendana kora pomorandže

Priprema
1.Umutiti jaje sa šećerom i maslacem, a zatim dodati redom sve ostale sastojke i dobro ih sjediniti. Ne dodavati vodu testu!
2.Oblikovati kolačiće i ređati ih na pleh obložen pek-papirom.
3.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.


Posluživanje
Služiti ohlađeno. Mogu se dugo čuvati u frižideru.


UPOZNALI SMO SE NA POSLU, RADILI ZAJEDNO GODINU DANA, ZALJUBILI SE. ONA NE SPAVA SA OŽENJENIMA….




Upoznali smo se na poslu, radili zajedno godinu dana, zaljubili se. Ona ne spava sa oženjenima, ja ne varam ženu. Ćutali i bili prijatelji. Dobila premeštaj. Razmišljao sam da ostavim i sve i pozovem je da probamo, ali 15 god. mlađa, lepa, uspešna, prepametna, strastvena, nežna, ma… Zaboravio. Sretnem je posle godinu dana. Nikad divnija.

Napravim se pametan i pitam da li joj nedostajem, po prvi put.
Kaže da sam ostao jedina njena želja i da ne zna da me preboli. Podsetim je da sam oženjen, kaže zna, ali morala je jednom da mi kaže.

Zaboravim ponovo. Pre neki dan kaže mi prijatelj da je video. Srećna. Pita za mene, poručila da je dobro. Znači, prebolela. Juče mi žena traži razvod. U vezi je već 6 meseci. Prva stvar koju sam uradio, obrisao sam bivše kolegenice.

MOJA BAKA MI JE BILA NAJVEĆA POTPORA U ŽIVOTU, NE ZNAM NI KO MI JE TATA, A MAMA SE UDALA KADA….




Moja baka mi je bila najveća potpora u životu, ne znam ni ko mi je tata, a mama se udala kada sam imao nepunu godinu i rijetko kda sam je viđao. Baka mi je bila i mama, i tata, i drug i drugarica, jednom riječju SVE. Živjela je od skromne penzije, često je čistila i kuće “mladih gospođica”
iz našeg kraja, po pijaci pridavalavoće i povrće koje je uzgajala, borila se, borila se samo iz jednog razloga, mene. Prošli mjesec mi je konačno krenulo, ja sam se zaposlio i juče sam dobio prvu platu 300 eura.

Trčao sam kući kako bih joj što prije pokazao, naravno sve sam njoj dao jero ona zna šta nem treba najviše. Bila je sretna, čak sam i suzu u oku vidio, iako je za života nikada nisam vidio da plače. Molim Boga da poživi..

JUČE ME JE MOJ NAJBOLJI ŠKOLSKI DRUG POZVAO KOD NJEGA DA MU POMOGNEM OKO..




Juče me je moj najbolji školski drug pozvao kod njega da mu pomognem oko nekih zadataka iz matematike. Kada sam došla kod njega, dočekao me je njegov otac, te mi je rekao da je njegov sin izašao na trenutak i da će brzo da dođe. Ponudio me je da uđen, a ja sam pristala obzirom da se dugo znamo, ne sluteći šta me čeka. Odma mi je donio čašu soka, koju sam na moju žalost ispila na ex.

Ubrzo posle toga mi se počelo mantati, bukvalono sam izgubial kontrolu nad mojim tijelom. ila sam svjesna svega, ali tatalno umrtvljena. Gledala sam kako me rasprema, prvo me je slikavao, a onda se i on raspremio i ubrzo nakon toga je matorac od 50 godina bio na meni, konkretnije u meni. Osjećala sam se odvratno, a onda je došao moj drug, nekako sam osjetila olakšanje i ponadala se da je mojoj muci došao kraj, ali tada se i on raspremio i ubrzo sam bila u “sendviču”. Ne znam koliko dugo su se iživljavali, obzirom da sam u nekom trenutku zaspala,

znam da sam se probudila oko 8 sati naveče, sva slomljena, sa nagonom za povraćanjem, doslovce spržena tamo dole. Kada sam izašla iz njihove kuće njih dvojica su sa još 4 starija muškarca roštiljali ispred kuće. Naprosto sam se šokirala, da li je moguće da ih je 6, a možda i više imalo odnos sa mnom. Razmišljala sam da prijavim policiji, ali tada bi cijeli grad, ma cijela regija saznala da me je ne znam ni jakoliko muškaraca imalo… ovako za moju sramotu i bol znam samo ja. MORAM SE IZBORITI SA TiM, PROBATI ZABORAVITI, NEMAM DRUGOG IZBORA…

ISPOVEST JEDNE ŽENE : MENE JE MOJ BIVŠI DEČKO OSTAVIO JER MU JE SMETALA….




Mene je moj bivsi decko ostavio jer mu je smetala daljina I hteo je da zivi svoj zivot i da mjenja svake druge.

Tako me je i kleo da nikad se ne udam i da se nikad ne ostvarim kao mama. Ove godine sam ga nakon 5 godina vidjela u gradu kad me je vidio sa muzem i 3 djece.

A cula sam od rodjaka da se nije ni ozenio nit ima djece ZIVOT JE KARMA

OD POČETKA SAM SUMNJAO DA ME ŽENA VARA…. Saznaj sve na:




Od početka sam sumnjao da me žena vara, moja mama mi je na to često skretala pažnju, ali nikada nisam imao valjan dokaz. To što nije željela da ima sa mnom odnose ni jednom mjesečno, pavdala je lošim raspoložanjem, glavoboljama i sl. Zato sam u kući postavio 3 kamere. Ono što sam saznao šokiralo me, totalno me u uništilo.
Čim sam se vratio sa posla i odma sam sjeo za računar da provjerim šta je snimljeno.Sreća da su žena i kćerka bile u gradu tako da sam mogao na miru sve da pogledam.

Gledao sam i dugo se ništa nije pojavljivalo na snimcima, a onda je na ulazna vrata ušao meni nepoznat muškarac, a njemu je u zagrljaj poletjela moja kćerka. Ubrzo su bili u transu i divljački su vodili ljubav u krevetu moje supruge i mene.
Ima samo 17 godina, Bože, ne znam šta da mislim, da sam znao da ću ovo vidjeti nikada ne bih postavljao kamere. Ovo je puno gore nego da sam uhvatio ženu u preljubi… Iskreno nakon ovoga mi nije ni bitno da li me vara ili ne. Moja princeza

ZA OVU TORTU JE MOJA KUMA LJUBOMORNO ČUVALA RECEPT SVE DOK JOJ GA NISAM JEDNOG DANA “UKRALA” I EVO SAD GA DELIM SA VAMA.. PROČITAJ RECEPT NA:




Sastojci
BISKVIT: 130g margarina
300g šećera
3 jaja
120ml mlijeka
50g gorkog kakaa
2 žlice čvrstog jogurta
1/2 praška za pecivo
140g brašna
1 vrećica pudinga od lješnjaka
MSCARPONE KREMA: 500g mascarpone sira
200ml vrhnja za šlag
1 kremfix
50g šećera u prahu
ČOKO-LJEŠNJAK KREMA 200ml vrhnja za šlag
80g čokolade sa komadićima lješnjaka
100g čokolade za kuhanje
JOŠ POTREBNO: 200ml vrhnja za šlag za premazati tortu
još jedna količina ČOKO- LJEŠNJAK kreme za preliti tortu



Priprema
1.
BISKVIT: brašno, prašak za pecivo, kakao i puding prah pomiješati. U drugoj posudi izmiješati margarin i šećer, dodati jaja i dobro izmiješati.
Zatim dodati pola količine brašna sa pudingom i pola količine mlijeka, izmiješati te dodati drugu polovicu brašna i mlijeka. Na kraju dodati jogurt i sve dobro izmiješati.
Smjesu izliti na podmazan i pobrašnjen kalup promjera 28cm.

Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 45 min.
Ohlađen biskvit izvaditi iz kalupa, prerezati i jedanu polovicu staviti na tanjur za torte i oko njega staviti obruč.
2.
MASCARPONE KREMA: Vrhnje za šlag sa kremfixom umutiti u čvrsti šlag i dodati mascarpone i šećer te lagano izmiješati( ne predugo).
3.
ČOKO- LJEŠNJAK krema: Obje čokolade otopiti u vrhnju za šlag na pari. Ostaviti da se ohladi.
4.
SLAGANJE TORTE: Prvu polovicu biskvita pošpricati mlijekom i staviti pola mascarpone kreme. Na nju staviti čoko- lješnjak kremu pa drugu polovicu mascarpone kreme. Na kraju staviti drugu polovicu biskvita, pošpricati mlijekom i ostaviti par sati u frižideru da se kreme stisnu( a može i preko noći).
Kada se kreme dobro stisnu, maknuti obruč, premazati tortu sa šlagom i preliti čoko-lješnjak kremom.
5.
VAŽNO: Znači treba nam dupla količina ČOKO-LJEŠNJAK KREME. Ne treba raditi odmah duplu količinu jer torta se preljeva kada se sve dobro ohladi, stisne, a to se može napraviti i drugi dan.