utorak, 17. siječnja 2017.

Kilimandžaro torta




Videh na jednoj stranici na Fb ovu tortu i morala sam je praviti. Meni doduše više liči na vuklan. Odgore je trebao ići voćni sirup ili žele ali kako mi baš nismo ljubitelji istog opredelila sam se za čokoladu. Vi možete po svojoj želji, bitan je izgled. Torta je nešto manja.
kilimandzaro torta
Sastojci za 2 kore:
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike brašna
50 gr čokolade
50 gr margarina
10 gr praška za pecivo – 1 kesica

Fil:
650 ml mleka
2 pudinga od vanile
3 kašike šećera
50 gr šećer au prahu
100 gr margarina
ako želite narendajte čokoalde ili neke čokoaldice iseckajte unutra kao se odlučite za čokoladnu
Još:
kalup 20 cm prečnika
činija prečnika 19 cm , koja je zaobljena kao polu lopta
kilimandzaro torta (2)
Priprema:
Otopiti čokoladu i margarin pa skloniti sa vatre.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom, pa dodati žumanca uz mućenje i onda polako sipati prohladjenu mešavinu otopljenog margarina i čokolade.
Dodati brašno i prašak za pecivo pa sve lagano promešati spatulom.
Istresti u obložen pleh i staviti da se peče nekih 20 – 25 minuta zavisno do rerne, smanjiti temperaturu kada stavite na 180 stepeni.
Testirajte čačkalicom.
Dok se kora peče stavite na vatru 450 ml mleka, a ostatak mleka, pudinga i šećer razmutite, pa kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se hladi.
Pečen biskvit takodje ostaviti da se hladi.
Margarin mora biti sobne temperature, njega ulupati sa šećerom u prahu.
Njima dodati ohladjen puding koji smo prethodno malo razbili mikserom i sve zajedno umutiti.
Obložiti folijom ili kesom posudu poluloptastog oblika pa istresti ceo fil i staviti u zamrzivač 30 minuta. ( slika )
Ohladjen biskvit preseći na dva jednaka dela vodoravno.
Poravnati ako je neravno.
Izvaditi činiju sa filom, poklopiti jednom korom pa sve zajedno prevrnuti na tacnu.
Treblo bi da vam ostane oko 1 cm kore viška oko fila kada okrenete jer ćete tu naslanjati komade druge kore.
Drugu koru iseći na 8 do 12 jednakih delova, ja sam na 8 jer je torta manja, ali ko pravi veću slobodno neka seče na 12.
Naslanjati trouglove jedan do drugog na dnju koru pa onda jedan do drugog, da im se donji špicevi dodiruju. To vidite na fotografiji.
E sad bi tu odgore trebalo da se prelije sa voćnim želeom i sirupom, ali naravno svako kako voli.
Ohladite pa poslužite.
Prijatno!

http://slatkoca.blogspot.ba


Nema komentara :

Objavi komentar