ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Rolovana baklava sa orasima, čokoladom i keksom





Svi dobro znamo da je baklava samo jedna, i to sa orasima. Ova baklava se još naziva i mrak baklava, a zašto ne znam.
rolovana, mrak baklava
Sastojci:
300 gr mlevenih oraha
150 gr mlevene plazme ( ukoliko je post onda ide posni keks)
150 gr čokolade ( ukoliko je post kako krem tabla )
6 kašika griza
150 ml ulja
5 kašika šećera
oko 150 ml vode
12 kora za baklavu
Sirup:
700 ml vode
600 gr šećera
Još:
ulje i voda za premazivanje kora ( zajedno 100 ml )

Priprema:
Prvo pravimo sirup jer on mora biti hladan.
Stavimo šećer i vodu da prokuvaju i kuvaju oko 15 minuta, da se dobije fini gusti sirup kojim ćemo baklavu zalivati.
Ostavimo da se skroz ohladi pa onda pripremamo baklavu za pečenje.
Pomešati sve sastojke za baklavu, umesiti sa vodom i uljem koji su navedeni u sastojcima.
Treba da se dobije ne jako čvrsta masa ali fino sjedinjena.
Staviti prvu koru pa premazati sa pomešanim vodom i uljem ( navedeno pod “još” ), pa prebaciti drugu koru koju malo manje namažemo i po ivici stavimo 1/6 smese koju smo umutili ( slika )
rolovana baklava
Savijemo ivice sastane, da nam ne bi pri pečenju curilo, pa urolamo.
Tako uradimo sa svih 6 x po 2 kore.
Poslažemo u pouljen pleh i stavimo da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanu rernu sve dok baklava ne dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.
Izvadimo baklavu pa je prelijemo hladnim sirupom i ostavimo da se potpuno ohladi, pa poslužimo.




Nema komentara :

Objavi komentar