utorak, 7. veljače 2017.

PRAVI STARINSKI KOLAČ BAŠ ONAKO KAKO SU PRAVILE NAŠE BAKE




SASTOJCI:
5 jaja

1,5 čaša šećera

1 čaša jogurta

1 čaša ulja

2 čaše brašna

1/2 kesice praška za pecivo

400 – 500 gr višanja

malo prah šećera za posipanje kolača

čaša = 2 dl

PRIPREMA:

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser.
Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh.
Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni.
Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.


Izvor: http://www.coolinarika.com


Nema komentara :

Objavi komentar