četvrtak, 9. veljače 2017.

Prhke štrudlice sa suhim šljivama i orasima RECEPT:





Sastojci:
Za 30 komada štrudlica
Tijesto:
200 g glatkog brašna
125 g maslaca
50 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 žumanjak
1-2 žlice kiselog vrhnja 20%mm

Nadjev:
200 g suhih šljiva
120 g mljevenih ili sjeckanih oraha
3 žlice pekmeza od šljiva (80 g)
1/3 žličice cimeta
1/2 naribane narančine korice
50 ml soka od naranče (1/2 naranče)
1 žlica meda (30 g)
Još:
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
1.
Tijesto:
Pomiješati brašno, šećer u prahu i sol, pa utrljati na listiće rezan hladni maslac.
Dodati žumanjak i kiselo vrhnje, prvo 1 žlicu, a po potrebi i drugu i zamijesiti tijesto. Ne mijesiti dugo, samo da se sastojci povežu.
Oblikovati u disk, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
2.
Nadjev:
Orahe samljeti u sjeckalici. Tako će imati nešto grublju teksturu.
Suhe šljive samljeti. Ja ih krupno narežem i sa sokom od naranče smiksam štapnim mikserom.
Pomiješati sve sastojke za nadjev.
3.
Izrada:
Ohlađeno tijesto pobrašniti sa svih strana, pa između dva pek papira razvaljati u pravokutnik 22×37 cm.
Najlakši način valjanja tijesta je opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom.
Postupak izrade štrudlica je isti kao za prhke štrudlice sa orasima.

Dobiveno pravokutno tijesto prerezati na dva dijela po stranici 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11×37 cm.
Duž dužih strana tijesta, 1 cm od kraja, staviti po 1/2 nadjeva u obliku dugog tankog valjka. Nadjev stanjiti među dlanovima, a ako se lijepi, dlanove malo nauljiti ili navlažiti hladnom vodom.
Pomoću papira zarolati tijesto sa nadjevom prema sredini gdje je prerezano. Dobivenu roladu prebaciti na lim obložen pek papirom tako da je spoj s donje strane rolade. Potom zarolati drugu polovinu tijesta i prebaciti na lim.
Za četvrtasti oblik štrudlica, preko rolada staviti pek papir i lagano prijeći valjkom kako bi se stanjile.

Fotografija Bakini recepti i savjeti.

Nema komentara :

Objavi komentar