petak, 3. veljače 2017.

Osnovno tijesto za pizzu




Potrebni sastojci

500 g glatkog brašna
1,5 žličica soli
7 g suhog kvasca (ili jedna kocka svježeg)
2 žličice šećera
30 ml maslinovog ulja
200 ml vode
Kako je nedavno bilo upita o tome kako jednostavno napraviti tijesto za pizzu, odlučila sam se ovaj puta točnije izmjeriti sve sastojke. Zadnjih nekoliko mjeseci radim domaću pizzu barem 2 puta mjesečno (češće jednom tjedno zapravo), radila sam odokativnom metodom. 🙂

Ovaj recept koristim već mjesecima (ako ne i duže) i moram priznati da mi je svaki put uspjelo.

Koristim mikser za potrebe mijesenja tijesta, ali uvijek tijesto možete zamijesiti rukama. Postupak je potpuno identičan. Jedina razlika je u tome što će mikser brže zamijesiti tijesto.

Ubacite brašno i sol u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto te dobro pomiješajte tako da se sol jednoliko rasprostrani kroz brašno. Zatim napravite malu udubinu u sredini u koju ubacite šećer i kvasac, a zatim i ulje.

Gotovo uvijek koristim suhi kvasac jer može duže stajati u kuhinjskom ormariću nego svježi kvasac u hladnjaku. Ukoliko koristite svježi kvasac, tada ga natrgajte u manju posudu, pospite šećerom i dijelom mlake vode. Miješajte žličicom lagano dok se kvasac ne rastopi i ostavite ga da miruje sa strane 10-15 minuta. Nakon što odstoji, kvasac će nabubriti, postat će pjenast i dobit će svoj klasičan miris. Kad je došlo do toga, ubacite ga u udubinu koju ste napravili u brašnu.

Na kraju ubacite i vodu i počnite mijesiti. Ovisno o temperaturi u kuhinji i zapravo ovisno o brašnu trebat ćete možda nešto manje ili više vode. No, krenite s količinom napisanom u receptu pa ćete vidjeti kakvo će tijesto biti nakon nekoliko minuta mijesenja. Ako je tijesto previše ljepljivo i ne razdvaja se od ruke, tada dodajte jednu žlicu brašna pa nastavite mijesiti, a ako je pak presuho i vidite zrnca brašna na površini tijesta, dodajte oko 30 ml (dvije žlice) vode pa nastavite mijesiti.

Tijesto na kraju ne smije biti toliko ljepljivo da se lijepi za ruke, ali mora biti dovoljno mekano da možete napraviti bilo kakav oblik od njega. 🙂

Kad ste tijesto zamijesili, stavite ga u posudu u koju ste ulijali malo ulja. Pobrinite se da oko cijele kugle tijesta imate tanak sloj ulja tako da se tijesto ne osuši i dobije koricu. Pokrijte svoju posudu i stavite ju na suho i toplo mjesto otprilike 2 sata, odnosno dok se tijesto ne udvostruči u volumenu.

To je to.

Kad ste spremni za slaganje pizze, tijesto izvadite iz posude u kojoj se dizalo i premjestite na lagano pobrašnjenu površinu. Premijesite lagano tek toliko da ponovno oblikujete kuglu ili disk i zatim ga razvaljate u željeni oblik.

Ova količina tijesta dovoljna je za jednu veliku obiteljsku pizzu ili dvije srednje pojedinačne pizze.




Izvor: slatkirecepti.com

Nema komentara :

Objavi komentar