petak, 3. veljače 2017.

Prijeti li nam 3. Svjetski rat? Iran odlučio ukinuti dolar!




Dana 21. ožujka 2017. godine, Islamska Republika Iran će prestati koristiti Američki dolar u svim svojim financijskim izvješćima. Odluka da se prekine koristiti dolar je malo i ubrzana, zbog toga što je Iran jedna od zemalja koja je dobila zabranu ulaska svojih državljana u SAD-e. – prenosi The Free Thought.

Na Iranskoj PressTV je Valiolliah Seif, guverner Centralne banke Irana izjavio da će Američki dolar zamijeniti novom stranom zajedničkom valutom. Seif je još kazao da je dolar dosta nestabilna valuta, te će Iranu biti puno lakše trgovati sa Eurima, Kineskim Jenima ili Emiratskim Dirhamima.

Ova rezolucija je uvedena prošlog mjeseca potiho bez ikakve medijske pozornosti. Sličnu stvar su pokušali napraviti Libija, Irak, Afganistan. Svi znamo na koji je način to završilo.

Cilj SAD-a u Libije je bio jasan. SAD-e su pokušale pristupiti što većem udjelu u proizvodnji nafte. Sadam je pak odlučio prestati prodavati naftu u Američkim dolarima.

Za ne povjerovati je i činjenica da je Bashar Al-Assad 2006. godine prebacio iz dolara u eure kako bi ipak Washington bio malo blaži prema Siriji. Ali upravo tada, su počele špekulacije da se bavi kriminalnim radnjama, pomaže teroristima i uništava sirijski narod. Taj plan za svrgavanje Assada je krenuo preko financiranja sirijskih sunitskih pobunjenika, a kasnije ISIS-a.

Dolaskom Donalda Trumpa, stvari u Americi su se drastično promijenile. Trump je i sam u više navrata rekao da se pitanje sa Iranom može riješiti na diplomatski način. Iako do sada, SAD-e nikad nije imao problema upasti u bilo koju zemlju koja bi odlučila ukinuti dolar kao sredstvo plaćanja za promet nafte, a to će u potporu ‘javnosti’, učiniti u ime širenja slobode i demokracije

Nema komentara :

Objavi komentar